Nuku yötä ulkona vietettiin Harvaluodossa säiden suosiessa

Kahden puun välissä lakana, jossa lukee Tervetuloa, nuku yö ulkona..
Tervetuloa nukkumaan yö ulkona! (Kuva TA)

Teksti: Tarja Aittala
Kuvat: Erkki Tuominen (ET) ja Tarja Aittala (TA)

Turun Latu ry, Kaarinan Kulkijat ry ja Peimarin Latu ja Polku ry yhdistivät voimansa ja järjestivät Nuku yö ulkona ja muinaistulien yö -tapahtuman Harvaluodon virkistysalueella Piikkiössä 27.8.2022. Tapahtuma oli osa Suomen Ladun valtakunnallista Nuku yö ulkona -haastetta. Telttailun, ulkoilun ja uimisen lisäksi oli mahdollista kiertää heijastinpolku ja etsiä metsärasteja.

Muitakin pihapelejä pelattiin ja frisbeegolf-kiekkoja heitettiin uudehkolla radalla. Yöpyjille oli järjestetty myös mahdollisuus nauttia tilauksesta sunnuntain aamiainen leirintäalueen kenttäkeittiössä.

Metsäinen alue, jossa ruskea joukkueteltta, vihreä kupoliteltta ja kaksi punaista tunnelitelttaa.
Illan mittaan mäelle nousi värikäs telttakylä. (Kuva TA)

Peimarin Latu ja Polku ry:n puheenjohtaja Kari Iltasen mukaan tapahtumassa mukana oli ainakin parikymmentä telttakuntaa. – Suurimmassa teltassa oli kahdeksan henkilöä. Kun olin laskenut 96 telttailijaa, menin laskuissa jotenkin sekaisin. Paljon oli porukkaa.

Vastaanottopisteenä toimineen sinisen teltan sisällä Aini Rautanen ja teltan edessä Kari Iltanen.
Tapahtumassa vapaaehtoisina työskennelleet Aini Rautanen ja Kari Iltanen. (Kuva TA).

 

Tapahtumassa Turun Ladun vapaaehtoisena työskennellyt Aini Rautanen toteaa tapahtuman olleen perhekeskeinen. – Erityisesti lapsia kiinnostivat pihapelit, tarkkaavaisuus- ja heijastinpolku. Ranta ja uinti- sekä saunomismahdollisuus saivat myös kiitosta. Tapahtumasta toivottiin perinnettä, Rautanen mainitsee.

Nurmikolla sinisiä muovivateja ja kaksi poikaa.
Muistipeliä pelaamassa. (Kuva ET)

Kokko syttyi illan myötä ja paikallisen kioskiyrittäjän toimesta oli mahdollista katsella hämärtyvässä illassa myös ilotulitusta.

Kari Iltasen mukaan tapahtuma oli onnistunut.  – Tämä oli nyt toinen ladun tapahtuma, josta jäi hyvä mieli. Mielelläni tulen ensi vuonna mukaan järjestelyihin, Iltanen toteaa tyytyväisenä.

Rantahietikolla palaa oksista tehty kokko, jota katselee kolme poikaa.
Kokko ilahdutti niin pieniä kuin isojakin. (Kuva ET)

Nuku yö ulkona -tapahtuma on valtakunnallinen tapahtuma, joka järjestettiin tänä vuonna 7. kerran. Tämän vuoden tapahtuma kuului myös yhteispohjoismaiseen Nordic Night in Nature -kampanjaan.

Muinaistulien yö on saariston jokavuotinen tapahtuma. Muinaistulien yönä kunnioitetaan vanhaa perinnettä, jossa tulia sytytettiin merellä kulkeville ohjaamaan turvallinen kulku satamaan tai rantaan.