Turun Latu vei Metsämörrin perheretkelle monikulttuurisesti

Aikuinen ja kolme lasta ovat metsässä kiinnittämässä vihreää tarppia puiden väliin.

Turun Ladun lasten toiminnan kevään viimeinen Metsämörrin perheretki toteutettiin tutulla konseptilla, mutta myös uudet kohderyhmät mielessä. Retki oli tuttuun tapaan kaikille avoin, mutta retkestä informoitiin myös Turun seudulla asuvia ukrainalaispakolaisia eri kanavissa sekä suomeksi, ukrainaksi että englanniksi. Retki järjestettiin yhteistyössä turkulaisen Auralan kansalaisopiston kanssa ja Suomen Ladun Yhteiset polut -hanke tuki järjestelyjä.

Retken ohjelma oli Turun Ladun vapaaehtoisten vastuulla. Tuttuun tapaan metsään ideoitiin ja toteutettiin erilaisia rasteja, joita lapset yhdessä omien aikuistensa kanssa saivat kiertää haluamaansa tahtiin. Myös yhteiset leikit ja eväiden syönti olivat tärkeässä osassa, kuten millä tahansa metsäretkellä lasten kanssa.

– Etukäteen meitä järjestäjiä jännitti, minkälainen joukko saapuu paikalle. Lopulta retkelle osallistui sopivan kokoinen, noin 25 hengen porukka lapsia ja aikuisia, toteaa Metsämörriohjaaja Pirjo Kangas. Retkelle osallistui ukrainalaisperheitä ja muitakin maahanmuuttajataustaisia henkilöitä.

Retki vedettiin suomeksi ja englanniksi. Lisäksi kommunikoinnissa käytettiin apuna myös elekieltä ja
Google Translatea. – Hyvin ymmärsimme toisiamme, tuumii Pirjo Kangas.
Retken todettiin olevan kaikin puolin ja monikulttuurisesti onnistunut.

Yhteiset polut on Suomen Ladun ja Suomen Paralympiakomitean yhteishanke. Hankkeessa pilotoidaan perheliikuntatapahtumia, joissa huomioidaan moninaisten perheiden osallistumismahdollisuudet. Hanke on käynnistynyt syksyllä 2021 ja jatkuu vuoden 2022 loppuun saakka.

Lisätietoa hankkeesta Suomen Ladun verkkosivuilta.