Kevätretki Lohjan Tytyrin Elämyskaivokselle ja Karkalin luonnonpuistoon (jäsenille) 6.5.2023

Karkalin luonnonpuiston kasvillisuutta Jussi Helimäen kuvaamana.

Koko päivän retkellä lauantaina 6.5. 2023 laskeudumme kaivokseen Tytyrillä. Sen jälkeen kuljemme Etelä-Suomen hienoimpiin kuuluvalla lehtoalueella Karkalin luonnonpuistossa. Paluumatkalla pysähdymme Torholan luolalla. Retki tehdään yhdessä Raision Rinkan kanssa. Retkelle voivat osallistua Raision Rinkan tai Turun Ladun jäsenet.

Kaivokseen laskeudutaan 110 m:n syvyyteen elämyshissillä. Opastetulla kierroksella kuulemme kaivoksen mielenkiintoisesta historiasta ja näemme mainarien käsien jäljet. Opastettu kierros kestää noin 1,5 tuntia. Kaivoskäytävät ovat sorapohjaisia ja kierroksella on myös kuljettavina kolmet kaiteelliset rappuset. Kaivoksella tarvittavan kypärän saa lainaksi (kypärä on pakollinen). Kaivoksen olosuhteet ovat kosteat ja lämpötila on noin +8 astetta. Pakkaa mukaan myös lämmintä vaatetta. Kaivos tasolla on käytössä kaksi lämmitettyä Bajamavessaa. Niissä on mahdollisuus käsiten pesuun.

Huom. Jos et halua kaivokseen, voit osallistua Lohjan Seudun Ladun meille suunnittelemalle kävelylenkille kaivoksen lähiympäristössä.

Kaivokselta jatkamme bussilla v. 1964 perustettuun Karkalin luonnonpuistoon. Luonnonpuisto sijaitsee Karkalinniemellä, Lohja-Sammattitien länsipuolella. Puistossa saa liikkua vain viitoitetulla reitillä. Kuljemme noin 6 km:n pituisen reitin. Maasto on helppoa ja tasaista. Vaihtoehtoisesti voit kulkea lyhyemmän, noin 2 km:n Hanski-Hakin luontopolun. Aikaa varataan myös evästämiselle. Paluumatkalla aikataulun salliessa pysähdymme Torholan luolalla. Luola on veden kalkkikiveen syövyttämä, ja sen mainitaan olevan Suomen pisin kuljettavissa oleva luola.
(Kuva: Karkalin luonnonpuisto, Jussi Helimäki.)

Varusteet

  • Säänmukainen ulkoiluvarustus, hyvät kävelyjalkineet
  • Istuinalusta
  • Syötävää ja juotavaa koko päivän retkeä varten (Karkalin luonnonpuistossa ei ole tulipaikkaa, joten pakkaa reppusi tämä huomioiden.)
  • Halutessasi kävelysauvat.
  • Kaivokselle esim. ylimääräinen paita, päähine kypärän alle ja käsineet.  Valaisimesta voi olla kaivoskierroksella apua. Sama bussi on käytössämme koko retken ajan, joten ylimääräiset voi jättää ulkoilun ajaksi bussiin.

Aikataulu

  • Lähtö Raision kaupungintalolta 6.5. klo 9.00.
  • Bussi pysähtyy Ravattulan CM:n paikoitusalueella noin klo 9.15.
  • Paluu Raisioon samaa reittiä klo 18.00 mennessä.

Retken hinta ja maksaminen

25 euroa/henkilö, kaivokseen menijöiltä lisäksi lippu 18 euroa/henkilö.
Turun Ladun jäsenet maksavat retkimaksun Turun Ladun tilille: 25 euroa/hlö (ei kaivoskierrosta) tai 43 euroa/hlö (kaivoskierros).
Tilinumero: FI63 4108 0010 3729 13.
Viite: Kevätretki 6.5.2023.

Ilmoittautuminen

Ilmoittautuminen 23.4.2023 mennessä. Ilmoittaumisajan jälkeen voi kysellä peruutuspaikkoja. Niitä tarjotaan myös ei-jäsenille.
Huom. Ilmoittautuminen ja retkeen osallistujat tiedot tarvitaan jokaisesta lähtijästä erikseen!

Ilmoittautuminen tehdään tapahtuman painikkeesta Avoin ilmoittautuminen tai Suomen Ladun jäsenen ilmoittautuminen (edellyttää kirjautumista).
Siirry ilmoittautumaan tästä linkistä.

Lisätiedot, peruutukset, paikkatiedustelut

Lisätiedot retkestä, peruutukset ja paikkatiedustelut (24.4.-27.4.) Tarja Aittalalle, tarja.aittala@turunlatu.fi.

Tytyrin Elämyskaivoksen verkkosivut

Karkalin luonnonpuisto luontoon.fissä