Frisbeegolf

Lajivastaava: Ari Tähkäpää
ari.tahkapaa@hotmail.com
puh. 0400 825 303

FRISBEEGOLFTOIMINTA

HUOM. F.RISBEEGOLFTOIMINTA ALKAA AIKAISINTAAN KESÄKUUN ALUSSA. SYYNÄ KORONAVIRUS EPIDEMIA

Turun Ladun vetämä frisbeegolf käynnistyy huhtikuussa koko perheen ”Laji tutuksi”-tapahtumalla. Kaarinan keskusliikuntapuistossa järjestettävässä tapahtumassa käydään läpi frisbeegolfin perusteita niin kiekon käsittelyä kuin heittotapojakin. Turun Ladun irtokoreihin harjoitellaan eri puttaustapoja. Tapahtuma on maksuton ja tarkoitettu kaiken ikäisille, taaperosta senioriin. Omia kiekkoja ei tarvita mutta saa ottaa mukaan. Sopivin ryhmin kierretään muutama väylä, selvennetään lajin etikettejä ja kerrataan opittuja asioita käytännössä. Kokeneemmat voivat kiertää kaikki 12 väylää.

Kausi jatkuu toukokuusta maanantaisin klo 18 ja keskiviikkoisin klo 12  lähiseudun frisbeegolfradoilla. Heinäkuussa pidetään taukoa ja kausi päättyy syyskuun lopulla. Radan kiertäminen kestää 1,5-2 tuntia riippuen heittäjien taitotasosta ja väylien lukumäärästä (9-18). Kevätpuolen tarkempi ohjelma ratatietoineen julkaistaan Turun Ladun verkkosivuilla Tapahtumakalenterissa sekä Latuviestissä. Tapahtumista kerrotaan myös Turun Ladun Facebook-sivuilla sekä Turun Sanomien menovinkeissä ja muissakin medioissa mahdollisuuksien mukaan.
Suomen Latu järjestää frisbeegolfista ohjaajakoulutusta. Seuraava koulutus on Helsingissä 18.4. Koulutukseen on haku käynnissä. Toinen koulutus on Lieksassa elokuussa 8.8. Lieksassa on myös Suomen Ladun frisbeegolfin mestaruuskisat seuraavana päivänä. Mikäli olet kiinnostunut frisbeeohjaajaksi ota lajivastaavaan yhteyttä. Koulutukset ovat ilmaisia yhdistyksen jäsenille.

Tietoa frisbeegolfista löytyy mm. Suomen Ladun verkkosivuilla lajitiedoista. Kaikki Suomen frisbeegolfradat löytyy sivuilta www.frisbeegolfradat.fi.

FRISBEEGOLFTAPAHTUMAT 2020 ALKUVUOSI

25.04 13.00 Laji tutuksi

Kaarinan Keskurin frisbeegolfrata

Erotuomarinkatu, Kaarina
27.04 18.00 Urheilupuiston frisbeegolfrata Urheilupuisto, Turku
04.05 12.00 Urheilupuiston frisbeegolfrata Urheilupuisto, Turku
06.05 12.00 Haunisten grisbeegolfrata Santaojantie 74, Hauninen, Raisio
11.05 18.00 Pansion DiscGolfPark Hyrköistentie 26, Pansio, Turku
13.05 12.00 Aninkainen frisbeegolfpuisto Luolavuorentie 51, Turku
18.05 18.00 Pansion DiscGolfPark Hyrköistentie 26, Pansio, Turku
20.05 12.00 Liedon frisbeegolfrata Urheilutie 2, Lieto
25.05 18.00 Päällistönmäen frisbeegolfrata Päällistönmäentie, Rusko
27.05 12.00 Suopelto DiscGolfPark Rimpikuja 1, Naantali
01.06 18.00 Kaarinan Keskurin frisbeegolfrata Erotuomarinkatu, Kaarina
03.06 12.00 Lausteen frisbeegolfpuisto Hiihtomajanpolku, Turku
08.06 18.00 Kaarinan Keskurin frisbeegolfrata Erotuomarinkatu, Kaarina
10.06 12.00 Nunnan frisbeegolfrata Littoistentie 407, Kaarina
15.06 18.00 Lausteen frisbeegolfpuisto Hiihtomajanpolku, Turku
17.06 12.00 Maskun frisbeegolfrata Ruskontie 51, Masku
22.06 18.00 Lausteen frisbeegolfpuisto Hiihtomajanpolku, Turku
24.06 12.00 Vahdon frisbeegolfrata Urheilutie, Vahto
29.06 18.00 Kaarinan Keskurin frisbeegolfrata Erotuomarinkatu, Kaarina

Päällistönmäki

Päällistönmäen frisbeegolfrataTurun Ladun nimikkorata.

Päällistönmäen Frisbeegolfradalla järjestetään talkoot  6.6.20 alkaen klo 10. Tarkoitus on raivata väylillä olevaa kasvustoa. Jos sinulla on oma raivaussaha, vesuri tai saha, niin ota mukaasi. Talkoolaisille tarjotaan talkoiden jälkeen kahvia, mehua, pullaa ja grillimakkaraa Turun Ladun majalla Moisiossa.
Lisätietoja lajivastaavalta.

FRISBEEGOLFIN ESITTELY

Frisbeegolf on helppo, hauska ja halpa laji. Periaate on samanlainen kuin golfissa, rataa kierretään ja välimatkat kiekon luokse menee mukavasti porukassa kävellen ja samalla nauttien luonnosta. Frisbeegolfia pelataan yleensä radalla, jossa tavoite on saada kiekko maalikoriin mahdollisimman vähillä heitolla. Lajia voi soveltaa luontoon ja käyttää maalikoreina ympäriltä löytyviä asioita esim. puita, kiviä ja tolppia.

Frisbeegolf sopii kaiken ikäisille ja tasoisille pelaajille. Pelin yhteydessä tulee liikuttua huomaamatta jopa kilometrejä. Pelaaminen on rentohenkistä, väylien välissä ehtii käydä keskustelua esim. omista heitoista. Pelaamiseen ei vaadita muuta, kun vähintään yksi kiekko per henkilö. Frisbeegolf on yksilölaji, mutta ratoja voi kiertää 3-5 henkilön ryhmissä (suositus). Frisbeegolfissa väylien pituudet vaihtelevat 50 metristä aina yli 250 metriin. Golfista tutut par-tulokset vaihtelevat väylän pituuden mukaan par 2:n ja par 5:n välillä. Frisbeegolfia voi pelata myös hyvin muuallakin kuin radalla, mielikuvitusta käyttäen ympäristöstä voi tehdä omia väyliä. Pitää vain muistaa ottaa huomioon oma ja muiden turvallisuus eikä ympäristö saa kärsiä pelaamisesta.

Frisbeegolf-harrastus on helppo aloittaa ja sen perussäännöt nopea oppia. Alla tiivistelmä frisbeegolfin säännöistä, joilla aloittelija pääsee hyvin mukaan lajin pariin.

 • Pelin tarkoituksena on saada Frisbee mahdollisimman pienellä heittomäärällä aloituspaikasta maalikoriin.
 • Avausheiton jälkeen kauimpana korista oleva pelaaja jatkaa ensimmäisenä. Seuraava heitto suoritetaan siitä paikasta, mihin edellinen heitto pysähtyi. Pelaaja heittää niin monta kertaa, kunnes Frisbee on maalikorissa.
 • Frisbeen irrottua kädestä, heiton saa astua yli. 10 metriä tai lähempää suoritettu heitto on putti. Sitä ei saa astua yli.
 • Väylä on pelattu loppuun, kun Frisbee on maalikorissa.
 • Voittaja on pelaaja, joka suorittaa radan pienimmällä määrällä heittoja.
 • Frisbeegolf on Spirit-laji – tärkeintä on pitää hauskaa
 • Ja kun porukalla sovitaan, sääntöjä on lupa soveltaa

Etiketti pelaamiselle

 1. Olet vastuussa heittämästäsi kiekosta.
 2. Varmista ettei edessä ole ihmisiä, kun heität. älä siis heitä, mikäli väylällä tai sen läheisyydessä on ihmisiä. Anna edeltävälle ryhmälle pelirauha.
 3. Ota huomioon muut alueella liikkujat. He eivät välttämättä tiedä olevansa väylällä. Tarvittaessa voit kohteliaasti pyytää heitä väistämään, mutta muista että heillä on yhtäläinen oikeus liikkua alueella.
 4. Myös pelikavereille ja läheisillä väylillä pelaaville on suotava pelirauha. Vältä turhaa melua ja liikehdintää toisen keskittyessä heittoonsa.
 5. Jätä rata hyvään kuntoon myös seuraaville. Sen minkä kannat mukanasi luontoon, jaksat myös tuoda takaisin – ethän jätä roskia maastoon.
 6. Radoilla on tarkoituksella esteitä. Jätä niin kasvit kuin ihmisen tekemät esteet rauhaan.
 7. Mikäli takaa tulee huomattavasti nopeammin pelaava ryhmä, heidät on kohteliasta päästää ohitse. Jos taas itse olet ripeämmin pelaavassa ryhmässä voit ystävällisesti kysyä jos voisitte mennä hitaamman ryhmän ohitse.
 8. Palauta radoilta löytämäsi kiekot löytölaatikkoon tai omistajilleen.

Aloittelijan kiekonvalinta

Lentonumerot

Aloittelijan kannattaa valita kiekkomalleista aluksi vain puttereita ja midareita (midrange).
Ne eivät vaadi kiekolta kovaa lähtönopeutta kuten draiverit.
Toisin sanoen ne eivät vaadi niin hyvää heittotaitoa kuin draiverit.
Putterit ja midarit ovat hyviä heittotaidon kehittämisessä.

Numerot ovat yleensä näkyvissä kiekon päällä
Ensimmäinen kertoo nopeuden. Nopeusnumeroit voivat olla 1-13. Nopeus tarkoittaa nopeutta, jolla kiekon lähdettävä heiton alussa, jotta se käyttäytyisi halutulla tavalla.
Puttereissa nopeus numero on 1-2. Midareissa numero 3-5. Divereissa on tätä isommat numerot.
Kiekko on sitä helpompi heittää mitä pienempi numero on. Aloittelijan numero pitää olla alle 5.

Toinen numeron tarkoittaa liukua eli kiekon kykyä pysyä ilmassa tietyllä nopeudella. Asteikko on 1-6.
Aloittelijan tulee valita kiekko jossa on hyvä liuku, eli mahdollisimman suuri luku.

Kolmas numero tarkoittaa vakautta eli kiekon käyttäytymistä ilmalennon aikana.. Asteikko on 1-5.
Siis miinuksen suuntaan. Alivakaat kiekot eivät vaadi niin suurta nopeutta kuin vakaammat.
Siksi aloittelijan kannatta valita kiekko missä vakaus on mahdollisimman pieni.

Neljäs numero feidi eli loppukääntö. Kiekon herkkyys kaartaa lopussa vasemmalle. (oikean käden rystyheitto) Asteikko on 0-5. Aloittelijan kannattaa valita kiekko jossa feidiluku on mahdollisimman pieni.

http://www.ts.fi/uutiset/paikalliset/3502763/Frisbeegolfin+hurja+vauhti+jatkuu+Suomeen+rakennetaan+taas+kymmenia+ratoja+tana+vuonna