Pyöräily

Pyöräilijät hymyilevät yhteisessä kuvassa kypärät päässä.
Kuva Ida Erling, kuvattu elokuussa 2023. Julkaistu Facebookissa.

Tervetuloa mukaan mukavaan retkipyöräilytoimintaan!

Turun Ladun ohjaamista retkipyöräilyistä ilmoitetaan  tapahtumakalenterissa ja Turun Ladun Facebook-sivuilla. Retkistä voidaan ilmoittaa myös Turun Sanomien Menovinkit-sivuilla.

Vuonna 2024 retkipyöräilyjä järjestetään toukokuun alusta juhannukselle saakka, ja jälleen elokuun alusta syyskuun lopulle.

Retkipyöräilyt ovat maksuttomia ja avoimia kaikille, niin nuorille kuin vanhemmille ja siltä väliltä. Osallistujien ei tarvitse olla yhdistyksen jäseniä. Mitään erityistä kokemusta ei tarvita – jos olet noin 20 kilometriä aiemmin taukojen kanssa polkenut, pärjäät kyllä mukana. Vauhti sovitetaan hitaampien mukaan. Ilmoittautumista ei tarvita, matkaan lähtevät ne, jotka lähtöhetkeen mennessä lähtöpaikalle ovat tulleet.

Viikkopyöräilyt

Retkipyöräilyjä järjestetään kaksi kertaa viikossa, maanantaisin kello 17 ja torstaisin kello 12. Maanantailenkki on hieman pidempi ja nopeavauhtisempi, pituus noin 40-50 km ja kesto noin 2,5-3 h. Torstailenkki on lyhyempi ja vauhdiltaan rauhallisempi, matka noin 20-30 km ja kesto noin 2-2,5 h. Kesälauantaisin voidaan järjestää pidempiäkin lenkkejä (70-100 km) samoilla periaatteilla kuin maanantailenkkejä. Retkikohtainen kohdeinformaatio näkyy tapahtumakalenterista ja Facebookista vähintään kaksi viikkoa ennen retkeä.

Retket pyritään rakentamaan siten, että niillä on aina jokin mukava kohde, mahdollisesti kahvila tai nähtävyys ja taukoja pidetään. Kesä- ja elokuussa voidaan kohteeksi valita uimapaikkakin. Tarkoitus on, että retket ovat mukavia ja kivoja, eikä pelkkä eteneminen ole pääasia. Jotkut puhelevat enemmän, toiset nauttivat matkasta ja omista ajatuksistaan.

Lähtöpaikka

Kaikkien retkien lähtöpaikka Turun Tuomiokirkon edestä, ellei toisin ilmoiteta. Mukaan pääsee myös reitin varrelta (esim. Kaarinasta, Ravattulasta, Raisiosta), jos reitti kulkee sopivasti ja tästä vetäjän kanssa sovit etukäteen.

Välineet ja varusteet

Sekä normipyörät että sähköpyörät ovat tervetulleita, nopeus sovitetaan normipyörien mukaan. Maanantailenkeillä on pyörissä hyvä olla vähintään kolme vaihdetta, torstain lenkeillä pärjää ilman vaihteitakin. Pyörille ei muita erityisiä vaatimuksia ole, kannattaa vain ennen lenkkiä katsoa, että pyörä on kunnossa ja renkaat kohtuullisen koviksi pumpattuina.

Kypärä on ehdoton varuste. Vesipullo tulisi olla mukana, ettei nestehukka yllätä. Iho kannattaa suojata aurinkoisina päivinä ja vaatteet mitoittaa kulloisenkin sään mukaan. Pikkusade ei haittaa, mutta rankemman sateen uhatessa voidaan retki perua. Kannattaa myös varata jotain pientä suuhunpantavaa tauoille veden kaveriksi, ettei energia lopu. Kahvilakäyntejä varten jokin maksuväline mukaan. Kännykkä on hyvä turvavaruste.

Muuta huomioitavaa

Retkillä on aina Turun Ladun ohjaaja. Retkillä noudatetaan liikennesääntöjä ja ajetaan jonossa. Ohjaajat informoivat näistä asioista retken alussa. Retkiä varten on olemassa turvallisuussuunnitelma, ja vetäjällä on mukana ensiapulaukku ja joitakin työkaluja. Retkipyöräilyihin osallistutaan omalla vastuulla ja kalustostaan vastaa kukin itse, mutta turvaa tapaturman hoitokulujen  osalta antaa Suomen Ladun tapaturmavakuutus. Omaa kattavampaa henkilövakuutusta suositellaan.

Pidemmät retket ja muu toiminta

Retkipyöräilijät järjestävät kesäisin yliyön retken. Kohteena on vuonna 2024 Ahvenanmaan Bomarsund 15.6-16.6.2024. Tutustu tapahtumaan tarkemmin ja ilmoittaudu mukaan: Ahvenanmaan retki . Retkipyöräilijät osallistuvat myös toukokuussa Lounais-Suomen latualueen pyörätapahtumaan yhteisellä teemalla LoLa Yhdessä Pyöräillen.

Ajantasaisin tieto tapahtumista on tapahtumakalenterissa, jota kannattaa pitää silmällä, jos retkeen kohdistuu sään takia peruutusriski.

Lisätietoa pyöräilystä myös Suomen Ladun verkkosivuilla.

Lajivastaava

Sauli Haaksiluoto
sauli.haaksiluoto@elisanet.fi
Puh. 050 5938903
Otathan yhteyttä, jos kysyttävää!

Mies ajaa polkupyörällä sininen paita päällä.