Kävely

Lajivastaava Jaakko Tilli
puh. 0400 672 742
s-posti: jaakko.tilli@gmail.com

Maanantai-illan kuntosauvakävelyt 

Kuntosauvakävelyt alkavat klo 18 ja niiden kesto on noin 1,5 tuntia

Lisätiedot Jaakko Tilliltä puh 0400 672 742

Tiistai-aamun sauvakävelyt

Tiistaikävelyt joka tiistai klo 10.00 Impivaaran jalkapallohallin parkkipaikalta. Aloittelijoille opastusta 15 min ennen alkua. Rauhallinen kävelytahti.
Kaikille avoin. Juomapullo mukaan.

Lisätiedot Hilkka Kylämäeltä puh. 050 308 2732

Kiinnostaako Sauvakävelyn ohjaaminen?

Turun Latu etsii uusia ohjaajia sauvakävelyyn. Ohjaajille järjestetään koulutus.
Ja heidän Ensiapu1 kurssinsa maksetaan.
Koulutus edellyttää jonkinasteista sitoutumista ohjaamiseen.

Lisätiedot ja koulutukseen ilmoittautuminen
Jaakko Tilli
040 067 2742
s-posti: kavely(at)turunlatu.fi

Lisätietoja sauvakävelystä löydät osoitteesta  https://www.suomenlatu.fi/ulkoile/lajit/sauvakavely-2.html

 

Paavon polut
Merkityt reitit

Taustatietoa

  • Paavonpolut merkattiin ensimmäisen kerran vuonna 1999.
  • Idean toi Turkuun suunnistaja Janne Salmi, joka oli nähnyt samantapaisia polkuja Sveitsissä.

Paavonpolut ovat maastoon merkittyjä reittejä, jotka tutustuttavat kulkijoita lähiluontoon ja kaupunkiympäristöön eri puolilla Turkua. Monin paikoin polut yhtyvät muihin ulkoilureitteihin ja kytkevät niitä toisiinsa.

Paavonpolkujen kulkureitit on osoitettu maastossa puihin ja kiviin maalatuilla sinisillä juoksija-merkinnöillä ja pyöreillä merkeillä. Maastopyöräily on sallittu Paavonpolkujen metsäosuuksilla jokamiehenoikeuksien mukaisesti.

Pyöräily ja kulkeminen poluilla

HUOM! Paavon-polut kulkevat paikoin myös kuntoradoilla, puistokäytävillä tai kevyen liikenteen väylillä. Tällöin noudatetaan väylää koskevia liikennesääntöjä. Mikäli Paavonpolun osuus kulkee kuntoradalla, on pyöräily kielletty.

Paavonpolkujen sähköiset kartat

Paavonpoluista ei ole valmiita paperisia karttoja, vaan ne ovat sähköisessä muodossa. Karttoja voi katsella joko tietokoneella tai ladata ne suoraan omaan matkapuhelimeen Citynomadi -mobiilisovelluksesta. Mobiilikartan avulla pystyy seuraamaan omaa etenemistä polulla reaaliaikaisesti.

Mobiilikarttasovelluksen käyttöohjeet

  1. Etsi puhelimesi sovelluskaupasta ilmainen Nomadi-sovellus ja lataa se.
    2. Avaa sovellus ja hae reittejä hakusanalla ”paavonpolut” (löytyy Premium -reiteistä).
    3. Kerroskuvakkeesta (neliöitä päällekkäin) voit valita myös millaisella karttapohjalla reitit näkyvät ja mitä paavonpolkuja näytetään.
    4. Nyt voit lähteä kulkemaan valitsemaasi paavonpolkua tai tallentaa sen myöhempää tarkastelua varten.

Tulostettavat pdf-kartat

Alla on lisäksi lista tulostettavista, lenkkimäisistä polkuosuuksista pdf-muodossa. Pdf-kartat voi halutessaan tulostaa mukaan maastoon. Polkujen toiminnalliset tehtävät eivät kuitenkaan valitettavasti aukea pdf-kartoista, vaan ainoastaan sähköisillä päätelaitteilla.

 

Maanantai-illan kuntosauvakävelyt

Liikutaan ulkoilureiteillä, sekä luonto- ja metsäpoluilla.
Myös rauhallisemmin liikkuva ryhmä.

Kuntosauvailut jatkuvat elokuussa

Tiedustelut: Jaakko Tilli puh.0400 672 742, s-posti  jaakko.tilli@gmail.com

Tiistain aamupäivän sauvakävelyt

Jatkuvat 18.8.2020 alkaen
Lähtö klo 10.00 Impivaaran jäähallilta Eskonkatu 1. Kesto noin 1h + alku-
ja loppujumpat. Omat sauvat mukaan. Liikutaan kevyen liikenteen väylillä sekä luonto- ja
metsäpoluilla. Opastusta aloittelijoille 15 min. ennen lähtöä.

Tiedustelut: Hilkka Kylämäki 050 3082 732

 

Ei mitään dementiahiihtoa!

Yksi Turun Ladun suosituimmista liikuntamuodoista on sauvakävely. Ympäri vuoden on tarjolla kaksi sauvailuryhmää: Jaakko Tillin vetämä vauhdikkaampi maanantai-illan kuntosauvailu ja Ritva Lehdon ohjaama leppoisampi tiistain aamupäivän sauvailu. Sauvakävely onkin tehokasta liikuntaa, joka sopii kaikentasoisille kuntoilijoille.

Sauvailua jo vuodesta 1996

Turun ladun aktiivijäsen Ritva Lehto on ollut mukana tuomassa sauvakävelyä Turkuun. Hän muistelee, että ensimmäiset sauvailut olisivat keränneet 90-luvulla jopa 60-70 kävelijää per kerta. – Olimme silloin aika iso porukka. Nyt ryhmät ovat onneksi hieman pienentyneet, Lehto naurahtaa. Hän suosittelee sauvakävelyä kaikenkuntoisille. – Uudet tulijat otetaan aina ilolla vastaan. Kannattaa tulla tiistaiaamun ryhmään kokeilemaan, ja jos tuntuu siltä, että vauhti on liian rauhallinen, niin sitten vain maanantai-illan vauhdikkaampaan ryhmään, Lehto kehoittaa.

Mitä niillä sauvoilla tehdään?

Sauvakävelyssä sauvojen tehtävä on antaa tukea askellukselle. Käveltäessä sauvojen suunta on viistosti taaksepäin ja yleisin virhe onkin töpötellä sauvojen kanssa liian edessä. Tehokkaassa sauvakävelyssä käsi aukeaa sauvatyönnön viimeisessä vaiheessa samoin kuin hiihdossa, ennen kuin sauva tuodaan taas vastakkaisen jalan kantapään taakse. Tällä lailla sauvan liikkeestä voi hyödyntää koko sen liikekaaren. Yläselkään syntyy luonnollisesti liikettä ja pientä kiertoa. Kun sauvoja käytetään kunnolla, kyse ei ole mistään dementiahiihdosta!

Mistä tehokkuus syntyy?

Ritva Lehto muistuttaa, että suurimman hyödyn sauvoista saa, kun ylävartalo nojaa hieman eteenpäin. Onkin tutkittu, että sauvailu lisää myös hartioiden ja lapaluiden liikettä, mikä on varsinkin istuma- ja päätetyötä tekeville tärkeää. Kun ylävartalon lihakset ovat kävelyssä mukana, keho rasittuu tavallista kävelyä monipuolisemmin, ja varsinkin käsien lihaskestävyys kasvaa. Myös hapenkulutus on runsaampaa ja syke nousee korkeammalle. Kokeneena sauvakonkarina Lehto tietää myös, että mitä reippaammin sauvojen kanssa uskaltaa mennä, sitä pidemmäksi askel venyy ja vauhti kasvaa.

Minkälaiset sauvat?

Sopivan pituinen sauva ylettyy kädestä maahan, kun käsivarsi on kiinni kyljessä koukistettuna 90 asteen kulmaan. Kokenut sauvakävelijä voi valita hieman pidemmän sauvan. Sauvoissa on piikki, joka on tarkoitettu käytettäväksi pehmeässä maastossa sekä lumisella ja jäisellä kelillä. Asfaltilla ja muilla kovilla alustoilla käveltäessä sauvoissa tulisi käyttää kumitassuja, jotka vaimentavat tärähdystä.

Lisää tietoa sauvakävelystä Suomen Ladun sivuilta: www.suomenlatu.fi